Verkopen aan een hogere prijs, een goed idee? naar nieuws overzicht
16 November 2016
CIB, de Confederatie van Immobiliënberoepen, wil dat hun leden-vastgoedmakelaars elke woning correct inschat. Als verkoper mag je dus verwachten dat de makelaar jou een objectieve waarde meegeeft. Hij zou een slechte dienst leveren door de prijs op te drijven. En toch is geen geheim dat er marges genomen worden. Maar is dat wel een goed idee? We vragen aan enkele vastgoedmakelaars of het echt not done is om je woning toch aan een hogere prijs te koop te zetten.
Verwachtingen van het schattingsverslag
Wanneer een vastgoedmakelaar bij een eigenaar-verkoper op bezoek komt om een schatting te bekomen, heeft die eigenaar al een prijs in hoofd. Vaak komt die niet echt overeen met de objectief vastgestelde waarde door de makelaar opgemaakt. Wanneer de makelaar de prijs objectief opstelt, begrijpen ze wel de correcte waarde, klinkt het bij de bevraagde makelaars.
Wanneer de eigenaar de woning zelf zal verkopen wordt er een té hoge prijs doorgedreven, veelal als gevolg van de idee dat hun woning de mooiste is, en de verbondenheid die ze ermee hebben. Makelaars proberen een eerder geloofwaardige marge te hanteren.
Afdingen op de marge
De vastgoedmakelaars bevestigen dat ze veelal marges van 5 à 10 procent hanteren. Deze 10 procent is echt de bovengrens. Hier geldt de regel van vraag en aanbod. Woningen die erg in trek zijn, of woningen uit het hogere segment kunnen door makelaars zo aan een betere prijs dan de effectieve marktwaarde verkocht worden.
Een woning die toch aan die hogere prijs wordt verkocht, is een gelukstreffer te noemen. Dat gebeurt minder dan vroeger. Kandidaat-kopers zijn namelijk steeds beter op de hoogte van een correcte prijs. De prijs zien zakken, gebeurt logischerwijze dan ook vaker.
Nog meer oorzaken van prijsdalingen
Naast de te hoge prijs zijn er nog meer oorzaken die ervoor zorgen dat een woning zelfs onder de eigenlijke marktwaarde verkocht wordt. Eigenaars:
- missen de nodige onderhandeling-skills.
- weten ook vaak niet hoe ze moeten bijsturen als ze feedback van een kandidaat-koper ontvangen
- plaatsen geen of weinig publiciteit, of laten een slechte advertentie met foutieve informatie, slechte foto’s of tekst plaatsen
De gevolgen van een te hoge prijszetting
Als het verschil tussen de effectieve waarde en de vraagprijs te groot is, zijn er meerdere gevolgen, en niet alleen voor de verkoop van jouw woning.
- Je woning zal zo lang te koop staan, dat je uiteindelijk onder de marktwaarde verkoopt.
- Je krijgt kandidaten over de vloer die duurdere panden als vergelijkingsbasis gebruiken. Met als logische gevolg dat jouw woning als één van de minder waardevolle woningen uit die vergelijking komt.
- Een laatste gevolg is het verkeerde beeld bij andere woningverkopers over de werkelijke waarde van hun pand.
Conclusie
Een hogere marge nemen op een correct geschatte waarde kan, als het pand goed in de markt ligt. Indien de prijs te hoog ligt en er weinig interesse blijkt, kom je zelf bedrogen uit en wordt de woning uiteindelijk zelfs onder de marktwaarde verkocht.
Bron: zimmo.be