Vlaming wacht tot zomer om gezinswoning te kopen naar nieuws overzicht
01 Maart 2018
De aangekondigde hervorming van de registratierechten zet meer kandidaat-kopers ertoe aan hun plannen uit te stellen, dan dat er mensen zijn die nog snel willen profiteren van de bestaande regeling van een klein beschrijf.
Eind vorig jaar kondigde de Vlaamse regering een hervorming van de registratierechten aan voor de aankoop van een gezinswoning. Het algemene tarief van de belasting daalt van 10 procent naar 7 procent. Maar de bestaande de regeling voor het ‘klein beschrijf’ wordt afgeschaft, waardoor een deel van de woningen met een laag kadastraal inkomen zwaarder belast zullen worden.
‘Het aantal kandidaat-kopers dat hun aankoopplannen uitstelt tot na de nieuwe regeling is groter dan het aantal mensen die zijn plannen versnelt’, zegt Bart Van Opstal, woordvoerder van de notarisfederatie.
In februari werden 14.600 vastgoedtransacties afgerond, wat een daling is met 7,9 procent in vergelijking met februari vorig jaar. In januari werd er nog een stijging met 3,2 procent opgetekend, tot 18.600 verkopen. Dat blijft uit cijfers van de notarisfederatie, waarover de VRT donderdag bericht.
Belastingverlaging
‘Het is lang geleden dat we zo’n scherpe daling hebben gezien, maar het is nog te vroeg om van een algemene tendens te spreken. Daarvoor is het wachten op kwartaalcijfers’, zegt Van Opstal. ‘De hoofdreden voor het lagere aantal transacties lijkt het aangekondigde nieuwe fiscale regime in Vlaanderen te zijn.’ Op de Waalse vastgoedmarkt is er immers geen sprake van een terugval in het aantal transacties.
‘Dat zoveel mensen nu wachten om een gezinswoning te kopen, toont aan dat deze belastingverlaging net op tijd komt en nodig was’, zegt Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open VLD). ‘Uiteraard heb ik alle begrip dat mensen de hervorming afwachten, het kan makkelijk om enkele duizenden euro's gaan. We stellen alvast alles in het werk om de tussenperiode zo kort mogelijk te houden.’
Bedoeling is dat de nieuwe regeling er tegen de zomer is. Maar de exacte datum van inwerkingtreding hangt af van adviezen die nog ingewonnen worden.
Uitstelgedrag
‘Het uitstelgedrag neemt twee vormen aan’, zegt Van Opstal. ‘Enerzijds zijn er kandidaat-kopers die minder actief op zoek gaan naar een huis of appartement. Een tweede categorie heeft een akkoord met een verkoper, maar trachten de effectieve transactie uit te stellen door nog geen compromis bij de notaris te ondertekenen maar te werken met een koop- en verkoopbelofte.’
De datum van het compromis – en niet het verlijden van de notariële akte – bepaalt het tarief van de registratiebelasting. Een compromis moet verplicht binnen de vier maanden ter registratie moet aangeboden worden en dan moeten de registratierechten betaald worden.
Een koop- en verkoopbelofte werkt zo. De verkoper belooft gedurende een bepaalde termijn zijn huis aan de koper tegen een bepaalde prijs. Pas als de periode van de eenzijdige verkoopbelofte is verstreken, volgt een aankoopbelofte. De koper belooft daarbij dezelfde woning tegen de overeengekomen prijs van de koper te kopen.
‘We stellen vast dat al negen op de tien kandidaat-kopers liever met een aankoopbelofte werken. Vóór de aankondiging van de lagere registratierechten waren er dat slechts vijf op de tien’, klinkt het bij de Antwerpse makelaars van Hillewaere Vastgoed.
Bescheiden woning
Wie vandaag een woning koopt met een kadastraal inkomen van 745 euro krijgt het gunstregime van een ‘klein beschrijf’ en betaalt maar 5 procent belastingen. Dat wordt afgeschaft en wordt vervangen door een korting voor woningen met een prijs tot 200.000 euro (220.000 euro in sommige kernsteden en de Vlaamse rand): op de eerste schijf van 80.000 euro zijn geen registratierechten verschuldigd, wat een besparing van 5.600 euro oplevert.
Wie een woonst koopt met een kadastraal inkomen van minder dan 745 euro en een prijs van meer dan 200.000 euro is beter af in de bestaande regeling.
Alleen voor gezinswoningen
De aangekondigde hervorming registratiebelasting speelt alleen voor gezinswoningen of dus de woning waar men effectief gaat wonen. De nieuwe tarieven gelden niet voor wie investeert in bijvoorbeeld een tweede verblijf of vastgoed om te verhuren. Voor vastgoedinvesteerders blijft het tarief van 10 procent op de aankoopprijs gelden.
Bron: Netto-de tijd
Delen op
Woningen worden betaalbaarder
15 Februari 2018 Lees meer
Een kangoeroewoning: dit zijn de regels
12 Maart 2018 Lees meer